Projectes i activitats culturals d'interés social

« Ves enrere

Ajuntament d'Albaida. MitMac, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes. Finalització de l’Escola de Formació Campanera i Centre de Recepció de Visitants

Ajuntament d'Albaida. MitMac, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes. Finalització de l’Escola de Formació Campanera i Centre de Recepció de Visitants

Denominació o nom i cognoms de l’entitat o persona sol·licitant:

MitMac, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes

Denominació del projecte o activitat:

Finalització de l'Escola de Formació Campanera i Centre de Recepció de Visitants

Descripció del projecte o activitat:

Aquest espai està unit a les visites del campanar, ja que el públic, abans de visitar-lo, tindrà l'oportunitat de ser introduït, mitjançant un audiovisual i una exposició permanent, en el món de les campanes, els campaners, els tocs manuals i el seu valor patrimonial.

Serà el lloc on es farà una rèplica de les campanes del campanar a escala reduïda, el qual constituirà així una unitat didàctica en què s'impartiran i es transmetran els coneixements per a perpetuar el toc manual de campanes. És l'espai dedicat a la transmissió dels coneixements heretats dels nostres avantpassats sobre l'art de fer sonar les campanes manualment, a més de ser la porta oberta a tots els pobles per a aprendre a tocar i així recuperar el toc manual de campanes allà on s'haja perdut.

Per a finalitzar l'Escola de Formació i Centre de Recepció de Visitants són necessàries diverses accions:

1. La construcció i la instal·lació de l'estructura de fusta on es col·locaran les campanes.

2. La fosa i la instal·lació de les set campanes.

3. La creació d'una estructura escalonada per a acomodar els visitants i millorar la visualització de les projeccions.

4. L'elaboració d'un audiovisual per a introduir els visitants en el món de les campanes.

A qui beneficia aquest projecte o activitat?:

Aquest projecte beneficia totes les persones que vulguen conéixer el toc manual de campanes, un patrimoni immaterial que s'ha mantingut a la població d'Albaida ininterrompudament i que està recuperant-se a tot arreu de l'Estat espanyol. És un fantàstic projecte que introdueix en el món del toc manual de campanes els diferents col·lectius que visiten el campanar: associacions, escoles, instituts i grups diversos.

En altres paraules, aquest projecte beneficia totes les persones que valoren la importància que ha tingut i té el so de la campana tocada a mà en l'esdevenir històric col·lectiu i individual de l'ésser humà, i, en definitiva, pretén conscienciar que el toc manual de campanes és patrimoni sonor.

Què s’aconsegueix amb aquest projecte?:

Amb aquest projecte s'aconsegueix finalitzar l'Escola de Formació Campanera i Centre de Recepció de Visitants, que es va iniciar el 2016 amb la rehabilitació del celler del palau marquesal i la dotació de mobiliari, sonorització, tematització i mitjans audiovisuals. D'aquesta manera, ja podríem donar per finalitzat un dels cinc espais que formen el MitMac i fer-ne la corresponent inauguració i posada en funcionament.

Import mínim i òptim del projecte:

Importe mínimo: 88.606,62 euros Importe óptimo: 93.534,91 euros

Altres consideracions:

El Museu Internacional del Toc Manual de Campanes pretén ser un museu innovador, que no deixe indiferents les persones que el visiten i, sobretot, que les emocione.

La missió del Museu Internacional de Toc Manual de Campanes - MitMac és la de conservar, estudiar, divulgar i fomentar el toc manual de campanes amb una vocació internacional, erigint-se en un referent d'aquest toc a escala internacional i sent el primer museu del món dedicat al toc manual de campanes; és a dir, convertir-se en el referent europeu i mundial de la campanologia.

La funció del MitMac és la de fer visible la part immaterial del toc manual de campanes posant en valor un llenguatge musical universal de tradició mil·lenària i destacant la importància que ha tingut i té el so de la campana tocada a mà en l'esdevenir històric col·lectiu i individual de l'ésser humà, i, en definitiva, conscienciar que el toc manual de campanes és patrimoni sonor.

El MitMac no serà un museu convencional situat en un sol espai físic: estarà dividit en cinc espais i el seu conjunt formarà el museu, ja que no s'entendria un espai sense l'altre.

Enllaç a la pàgina web del projecte:

https://campanersalbaida.es/