Projectes i activitats esportives no professionals d'interés social

Club Tenis Mesa Unasyr Alicante. Jugant juntes a tenis de taula

Club Tenis Mesa Unasyr Alicante. Jugant juntes a tenis de taula

Denominació o nom i cognoms de l’entitat o persona sol·licitant:

Club Tenis Mesa Unasyr Alicante

Denominació del projecte o activitat:

Jugant juntes a tenis de taula

Descripció del projecte o activitat:

El programa té com a objectiu augmentar la quantitat de xiquetes que juguen a tenis de taula a Alacant per a revertir la situació de desigualtat entre xiquetes i xiquets que hi ha en aquest àmbit, ja que només 12 de les 80 persones federades en tenis de taula a la ciutat d'Alacant són dones (totes elles del Club Alicante Tenis Mesa). La situació és encara més dramàtica si tenim en compte que únicament hi ha 2 xiquetes a l'escola d'iniciació del Club, que s'han incorporat gràcies a aquest projecte en 2019.

Aquesta desigualtat és deguda, des del nostre punt de vista, al sexisme social a l'hora de decidir a quin esport o activitat extraescolar apuntar les filles i fills. Aquest fet redueix el ventall d'esports en què s'inicien les xiquetes, que queden encaixades normalment en esports tradicionalment femenins, que poden ser del seu grat o no.

Per mitjà d'aquest programa, volem aconseguir que les xiquetes entre 6 i 12 anys coneguen el tenis de taula i que aquelles que vulguen practicar-lo s'incorporen a la disciplina del Club i passen a formar part de l'equip femení. En altres ocasions, hem dut a terme activitats amb col·legis, però no hem aconseguit despertar massivament l'interés entre les xiquetes.

Amb aquest programa, les posem a elles en el focus i creem una activitat impartida per dones professionals del tenis de taula en què les xiquetes puguen trobar referents amb els quals s'identifiquen i tinguen com a model.

A qui beneficia aquest projecte o activitat?:

El programa s'adreça a les alumnes i els alumnes dels col·legis d'Alacant entre 1r i 6é d'Educació Primària. Les xiquetes que participen en el programa i vulguen practicar tenis de taula rebran una beca del Club Alicante Tenis Mesa per a començar la seua formació. Aquestes beques estan valorades en 100€ i cobreixen el cost de la matrícula a l'escola d'iniciació durant 3 mesos i de l'expedició i tramitació de llicència federativa. L'objectiu d'aquestes beques, que són a càrrec del Club, és incrementar la presència femenina en aquest àmbit, que està tradicionalment reservat per als xiquets.

Què s’aconsegueix amb aquest projecte?:

Des del Club esperem que aquest programa desperte interés pel tenis de taula entre les xiquetes d'Alacant i les anime a iniciar-se en el nostre esport. Amb el programa de beques que l'Alacant Tenis Mesa inclou en el programa, esperem que les xiquetes, amb l'aprovació de les seues mares i pares, es matriculen en l'escola d'iniciació del Club.

Aquest fet, a més de permetre a les xiquetes desenvolupar les seues habilitats i formar-se tant en l'àmbit esportiu com en el personal, té un efecte positiu en els xiquets amb els quals compartiran activitat, ja que s'acostumaran des de menuts a compartir l'espai esportiu amb xiquetes i, d'aquesta forma, es poden eliminar patrons sexistes que els xiquets assimilen des de molt xicotets.

Import mínim i òptim del projecte:

Import mínim: 2.000 euros - Import òptim: 15.000 euros

Altres consideracions:

El programa es durà a terme en els diferents col·legis d'Alacant, utilitzant les hores d'Educació Física per a dur a terme l'activitat. D'aquesta forma, participaran els diferents grups que tinguen aquesta assignatura durant els dies que es duga a terme l'activitat en cada centre.

L'activitat consistirà en una xarrada introductòria sobre la tècnica bàsica del tenis de taula i les normes de joc, que anirà acompanyada d'una explicació sobre el paper de la dona en el tenis de taula. La coordinadora, Irina Ermakova, jugadora professional de l'equip femení del Club, explicarà les seues vivències i experiències relacionades amb el tenis de taula, i tot el que aquest li ha aportat des del punt de vista professional i personal (conéixer persones, països, cultures, aprendre idiomes, fer amistats, etc.). Durant la seua explicació, les xiquetes i els xiquets podran fer-los les preguntes que vulguen. Posteriorment, les alumnes i els alumnes tindran temps per a practicar el que han aprés a les taules. Les entrenadores ajudaran les xiquetes a executar la tècnica correctament perquè puguen ficar més boles a la taula i divertir-se jugant.

Al final de la sessió, s'informarà de forma oral i mitjançant un fullet sobre com apuntar-se a l'Alicante Tenis de Mesa i les beques de les quals poden gaudir les xiquetes que ho facen.

Enllaç a la pàgina web del projecte:

https://www.alicantetm.es/