Projectes i activitats científiques d'interés social

« Ves enrere

Universitat de València. Fira-Concurs Experimenta

Universitat de València. Fira-Concurs Experimenta

Denominació o nom i cognoms de l’entitat o persona sol·licitant:

Universitat de València

Denominació del projecte o activitat:

Fira-Concurs Experimenta

Descripció del projecte o activitat:

La Fira-Concurs Experimenta és una iniciativa STEM de referència a la Comunitat Valenciana des de 2005 que pretén incentivar i millorar l'experimentació en l'ensenyament secundari, i la divulgació científica a la ciutadania reforçant la connexió de la ciència amb el món que ens envolta. En aquesta fira, estudiants d'ensenyament secundari amb ajuda del seu professorat (uns 400 participants, 50% dones) exposen i expliquen els seus projectes de física i tecnologia al públic visitant en el Museu de les Ciències de València (més de 4000 persones). Durant la fira, grups de jurats visiten els llocs i decideixen els premis, que s'entreguen a l'auditori en el mateix matí. El públic pot votar al seu projecte preferit i decidir un dels premis. Simultàniament, en el taller Fisicalandia, xiquetes i xiquets aprenen ciència a través de manualitats i muntatges senzills. Finalitzada la fira, les activitats continuen: els projectes premiats tenen una exposició especial i s'elaboren materials docents que inclouen vídeos de l'alumnat explicant el seu treball, accessibles en línia en obert.
La Fira-Concurs Experimenta pretén incentivar l'experimentació en un públic molt ampli (infantil, joves i majors), incrementar la participació de dones en aquestes àrees, i potenciar la divulgació científica de qualitat. Amb ajuda dels seus protagonistes més joves, s'incideix en la percepció ciutadana sobre el paper de la ciència i la tecnologia en les nostres vides i en la resolució dels problemes que ens preocupen, com els lligats les energies alternatives, sostenibilitat, etc.

A qui beneficia aquest projecte o activitat?:

La Fira-Concurs Experimenta va dirigida i beneficia a un gran nombre de persones de diferents edats i col·lectius que interaccionen de manera sinèrgica. El treball a través de projectes STEM que l'alumnat de secundària desenvolupa amb ajuda del seu professorat, culmina el dia de la fira: aquests grups de joves es formen en ciència i tecnologia a través dels seus projectes i també aprenen divulgar-la a tota mena de públic, des de persones majors a xiquetes i xiquets (a aquests es dedica, a més, un taller infantil especial). El públic visitant, la ciutadania, rep una divulgació científica de qualitat i percep de diferent manera el paper social de la ciència. I aporta a l'alumnat entusiasme, estima i agraïment per la seua labor, fonamentals per a realimentar la formació i vocació de les xiques i xics participants. A més, es fomenten les relacions universitat-secundària, els grups de secundària prenen contacte amb el món de la universitat i l'alumnat i professorat universitari col·laborador (50% de professores i investigadores i alumnes) coneix i aprecia, igual que el públic, l'enorme valor del treball realitzat per les i els joves participants.

Què s’aconsegueix amb aquest projecte?:

1. Millorar la cultura científica de la ciutadania mitjançant una activitat festiva i al mateix temps interessant i enormement participativa, basada en l'interés i la curiositat.
2. Millorar la formació en ciència i tecnologia de l'alumnat d'ensenyament secundari a través de projectes experimentals en els quals es relacionen teoria i pràctica, i la relació de la física amb les altres ciències i la tecnologia.
3. Donar suport a les vocacions científiques tecnològiques, que ofereixen perspectives professionals i laborals de qualitat, incentivant la incorporació de dones.
4. Oferir activitats lúdiques al públic infantil relacionades amb la ciència.

Import mínim i òptim del projecte:

Import mínim: 1.000 € / Import òptim: 20.000 €

Altres consideracions:

Des de 2005 fins a 2022, en la Fira-Concurs Experimenta s'han exposat 570 projectes que uns 4600 participants (alumnat i professorat de secundària, el 50% dones) han explicat a aproximadament 42000 visitants.
En cada curs acadèmic, la Fira-Concurs Experimenta es convoca el mes d'octubre, s'admeten inscripcions fins a principis de febrer i la fira se celebra a l'abril (i l'exposició de premiats al maig-juny).
Aquesta iniciativa està organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València i sol comptar amb l'ajuda de projectes competitius de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació, per als quals es requereix el cofinançament d'altres entitats, que pot ser també en espècie. Apel·lem especialment a empreses i institucions de l'àmbit de la ciència i la tecnologia i de l'educació.
Les aportacions a través de mecenatge són benvingudes tots els anys i en qualsevol moment de l'any, i es dediquen exclusivament a cobrir les necessitats d'organització de la iniciativa. El personal de la Universitat, l'organització i les persones col·laboradores treballen de manera voluntària i desinteressada. 
 

Enllaç a la pàgina web del projecte:

https://www.uv.es/experimenta

https://go.uv.es/experimenta/feria