El càncer continua constituint una de les principals causes de morbimortalidad del món. D'acord amb les últimes dades disponibles el nombre de tumors continua creixent, havent augmentat des dels 14 milions de casos en el món estimats l'any 2012 als 18,1 milions en el 2020 i les estimacions poblacionals indiquen que el nombre de casos nous augmentarà en les dues pròximes dècades, aconseguint els 27 milions en 2040, i a Espanya, el nombre de tumors diagnosticats a Espanya a l'any 2022 aconseguirà els 280.100 casos, segons les estimacions de REDECAN. Amb aquestes xifres epidemiològiques i la vulnerabilitat del col·lectiu al qual afecta, és sens dubte una de les principals xacres de la societat del segle XXI. Els tractaments als quals s'han de sotmetre aquests pacients i els seus efectes secundaris suposen un important minvament en la seua qualitat de vida, enfront dels quals no ens podem quedar indiferents, sent important investigar i prendre mesures.
L'exercici físic és considerat com la intervenció no farmacològica més eficaç en la promoció del benestar físic, mental i funcional de pacients amb càncer i una teràpia que millora la qualitat de vida d'aquests pacients .
L'evidència recent suggereix que l'exercici ajuda a complementar la quimioteràpia incrementant l'eficàcia de la mateixa i disminuint la toxicitat d'aquests tractaments. D'altra banda, redueix la fatiga i l'astènia associada al càncer i millora els dolors articulars i les algias musculars dels pacients, augmentant les possibilitats que aquests pacients porten una vida normal malgrat la malaltia i incrementant la seua qualitat de vida.
A més d'aquests beneficis, queda patent que l'incorporar a aquests pacients a una activitat en grup, amb persones en la seua mateixa situació, en un entorn allunyat del sanitari, ajuda a millorar l'afrontament de la seua malaltia, l'apoderament sobre el seu estat de salut i la resiliència enfront del procés.
El grup multidisciplinari d'investigació que constitueix la càtedra d'activitat física i oncologia " fundació José Soriano Ramos", compost per *porfesionales de l'Activitat Física i l'esport, la medicina, la infermeria i la psicologia, posseeix una àmplia experiència en investigacions amb pacients oncològics, a més de diversos projectes i publicacions vinculades als efectes fisiològics de l'esport i l'exercici físic, així com una contrastada trajectòria en investigacions relacionades amb els mecanismes fisiopatogénicos del càncer, la qual cosa evidencia la nostra competència per a dur a terme aquest projecte en *desarollo.
Aquesta excel·lència investigadora del grup d'investigació que componen la càtedra està avalada pels Currículums dels investigadors i els més de 50 articles científics publicats en revistes de gran impacte en els últims 6 anys, així com els projectes competitius d'investigació obtinguts pels diferents membres de l'equip.