Projectes i activitats culturals d'interés social

Ajuntament d'Albaida. MitMac, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes. Carilló de 49 campanes visitable

Ajuntament d'Albaida. MitMac, Museu Internacional del Toc Manual de Campanes. Carilló de 49 campanes visitable

Denominació o nom i cognoms de l’entitat o persona sol·licitant:

MitMac. Museu Internacional del Toc Manual de Campanes

Denominació del projecte o activitat:

Carilló de 49 campanes visitable

Descripció del projecte o activitat:

El carilló és un instrument musical format per campanes i que fa sonar mitjançant un teclat el mestre carillonista. És la màxima expressió musical de les campanes, en què totes estan afinades, tradició molt arrelada a Europa. Representa el paisatge sonor d'Europa i és un element d'unió entre els països europeus.

Aquest àmbit del MitMac tindrà una part informativa i divulgativa, en què s'explicarà què és un carilló, on els trobem, etc. El carilló serà visitable i constituirà un espai on es programaran concerts, que seran escoltats pel públic a la vila medieval i al jardí del palau dels Milà i Aragó.

És un instrument que està poc estés en l'Estat espanyol, per la qual cosa un dels objectius del MitMac, el Conservatori Municipal de Música i l'Associació Mundial de Carillonistes és promocionar aquest instrument. Bèlgica i Holanda són el bressol europeu dels carillonistes, i des del MitMac es promouran intercanvis de carillonistes i es fomentaran les beques d'estudis perquè joves campaners cursen estudis. El Conservatori Municipal de Música serà el primer de tot l'Estat espanyol a atorgar el títol de carillonista.

En el projecte està previst el disseny i l'estructura on es col·locarien les 49 campanes i els sistemes oportuns perquè aquest carilló poguera interpretar de manera manual tota classe de melodies per mitjà d'un teclat; i a més, la possibilitat de visitar-lo i, d'aquesta manera, poder aprendre com funciona.

A qui beneficia aquest projecte o activitat?:

El projecte beneficia i enriqueix el patrimoni cultural dels valencians, i sobretot els visitants de la població d'Albaida, que podran gaudir del seu so diari i dels concerts que es programaran anualment, interpretats per mestres carillonistes. És un fabulós projecte que connectaria la tradició del toc manual de campanes d'Albaida amb les grans ciutats europees, les quals solen posseir carillons. 

En altres paraules, aquest projecte beneficia totes les persones que valoren la importància que ha tingut i té el so de la campana tocada a mà en l'esdevenir històric col·lectiu i individual de l'ésser humà, i, en definitiva, pretén conscienciar que el toc manual de campanes és patrimoni sonor.

Què s’aconsegueix amb aquest projecte?:

El Conservatori Municipal seria el primer conservatori de l'Estat espanyol a oferir el títol de carillonista, i la seua visita al carilló completaria un recorregut per tots els espais del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes que no deixaria indiferent els diferents col·lectius que visitaren el MitMac: associacions, escoles, instituts i grups diversos.

Import mínim i òptim del projecte:

Import mínim: 727.045,19 euros - Import òptim: 732.911,75 €

Altres consideracions:

El Museu Internacional del Toc Manual de Campanes pretén ser un museu innovador, que no deixe indiferents les persones que el visiten i, sobretot, que les emocione.

La missió del Museu Internacional de Toc Manual de Campanes - MitMac és la de conservar, estudiar, divulgar i fomentar el toc manual de campanes amb una vocació internacional, erigint-se en un referent d'aquest toc a escala internacional i sent el primer museu del món dedicat al toc manual de campanes; és a dir, convertir-se en el referent europeu i mundial de la campanologia.

La funció del MitMac és la de fer visible la part immaterial del toc manual de campanes posant en valor un llenguatge musical universal de tradició mil·lenària i destacant la importància que ha tingut i té el so de la campana tocada a mà en l'esdevenir històric col·lectiu i individual de l'ésser humà, i, en definitiva, conscienciar que el toc manual de campanes és patrimoni sonor.

El MitMac no serà un museu convencional situat en un sol espai físic: estarà dividit en cinc espais i el seu conjunt formarà el museu, ja que no s'entendria un espai sense l'altre.

Enllaç a la pàgina web del projecte:

https://campanersalbaida.es/